Gyventojų pajamų deklaracija (GPM308)

rugpjūčio 12, 2015 by · 1 Comment 

images

Kiekvienais metais, kiekvienam Lietuvos piliečiui privaloma pareiga, pateikti gyventojų pajamų deklaraciją. Už ankstesnius metus, pajamų deklaracija, teikiama, kai Valstybinė mokesčių inspekcija (VMI) paskelbia deklaravimo laikotarpį. Dauguma piliečių, šios pareigos vedami vyksta į pačią Valstybinę mokesčių inspekciją, kiti ieško privačių įmonių, kurios šį darbą atlieka už juos, treti bando pildyti patys, dažniausiai priveldami įvairiausių klaidų ar neprisitaikydami įvairių lengvatų, kurios gali padidinti galimybę susigrąžinti didesnę sumą iš valstybės. Todėl dauguma piliečių turėtų paklausti savęs ar teisingai užpildė gyventojų pajamų deklaraciją ir pasinaudojo galimybe susigrąžinti visus permokėtus mokesčius iš valstybės?

Ar pasinaudojai galimybe susigrąžinti visus mokesčius?

Lietuvoje jau ne vienerius metus galioja įstatymai, leidžiantys gyventojams susigrąžinti dalį į valstybės biudžetą sumokėto gyventojų pajamų mokesčio. Teisingai susideklaravus, mokesčių deklaravimas, gali papildyti sąskaitą nemaža pinigų suma. Vis dėlto, nemaža dalis gyventojų nėra susipažinę su visomis mokesčių lengvatomis, todėl galimybę susigrąžinti mokesčio permoką nepasinaudoja ir jiems priklausančius pinigus atiduoda valstybei.

Kada galima susigrąžinti mokesčius?

Pagal Lietuvos Respublikos gyventojų pajamų mokesčio įstatymus, dalį į biudžetą sumokėto gyventojų pajamų mokesčio galima susigrąžinti, jeigu atliktas teisingas deklaravimas:

1.Gyventojas patyrė gyventojų pajamų mokesčio įstatyme numatytų išlaidų (mokėjo už studijas, gyvybės draudimą, buvo pasiėmęs būsto paskolą iki 2009 metų).

2. Gyventojui nebuvo pritaikytas metinis neapmokestinamųjų pajamų dydis ( gyventojas dirbo nepilnus metus; neparašė prašymo, kad darbdavys taikytų NPD).

3. Turi nepilnamečių vaikų arba suaugusių vaikų, kurie mokosi dieninėse studijose.

Mokesčio permoką gyventojas gali susigrąžinti, pateikęs Valstybinei mokesčių inspekcijai (VMI) gyventojų pajamų mokesčio deklaraciją (GPM308). Įstatymai mokesčio permoką leidžia susigrąžinti ne tik už einamuosius, bet ir už 5 praėjusius mokestinius metus. Nepaisant to, kad mokesčių susigrąžinimas gali būti puiki galimybė papildyti savo sąskaitą keliais šimtais litų, nemaža dalis gyventojų šia galimybe nepasinaudoja. Pagrindinės tokio gyventojų elgesio priežastys yra nepasidomėjimas visomis galimybėmis arba mokesčio susigrąžinimo procedūros neišmanymas. VMI deklaracija, pateikiama, ne iki galo užpildyta. Gana didelė dalis gyventojų dėl informacijos trūkumo nepasinaudoja visomis mokesčių lengvatomis, todėl jiems teisėtai priklausančius pinigus atiduoda valstybei.

Vis dėlto, dalis gyventojų, net ir žinodami , kad gali pasinaudoti lengvatomis, deklaruodami pajamas, neišvengia klaidų, todėl mokestį susigrąžina ne visa apimtimi. Deklaruojant pajamas, minėtos išlaidos gali sudaryti ne daugiau kaip 25 procentus gyventojo metinių pajamų (atėmus metinį neapmokestinamųjų pajamų dydį). Jeigu ši riba yra viršijama, likusia išlaidų dalimi gyventojo apmokestinamosios pajamos nėra mažinamos, todėl dalis mokesčio lengvatos lieka neišnaudota.

Nuo 2009 metų lengvatų sumažėjo

Lengvatų sumažėjo Nuo 2009 m. sausio 1 d. buvo panaikintos lengvatos, suteikiančios teisę susigrąžinti gyventojų pajamų mokestį, mokant būsto kredito palūkanas. Tuo tarpu lengvatos už gyvybės draudimo įmokas ir lengvata už studijas yra paliktos galioti. Vis dėlto, gyventojai, kurie būsto kreditą buvo paėmę iki 2009 m. sausio 1 d., dalį sumokėto gyventojų pajamų mokesčio ir toliau turės teisę susigrąžinti.

https://www.vmi.lt/

https://www.deklaracijaok.lt/

http://www.delfi.lt/verslas/verslas/apie-30-proc-gyventoju-nepasinaudoja-gpm-lengvata-gyvybes-draudimo-imokoms.d?id=39770031

http://www.mandatumlife.lt/uploads/LT/skaiciuokles/gpm/gpm.html

 

Profilio nuotrauka (Virginijus)About Virginijus

Comments

One Response to “Gyventojų pajamų deklaracija (GPM308)”
  1. Andrius sako:

    Man pavyksta kiekvienais metais susigrazinti nemaza suma pinigu, svarbiausia nieko nepraziopsoti. Anksciau deklaruodavau vmi, o va pries metus draugas pasiule apskaitos paslaugas teikiancia imone deklaracijaok, tai pagalvojau why not, isbandziau, sutaupiau nemazai laiko ir galvos nereikejo sukti, tai visiems rekomenduoju kas nenori gaisti laiko. Ir seip rekomenduoju deklaruoti- nieko neprarasit

Dienos akcijos | Dovanos | Nuolaidos
Eiti prie įrankių juostos